Health Services

Tak Sempat Makan? BARDOX kan ada…

Jadual Makan Tidak Tentu Jejas Kesihatan Anda?

Adakah anda pernah menangguhkan makan malam kerana berada di tengah-tengah projek? Atau langkau sarapan pagi kerana kerja terlalu banyak?  Tahukah anda bahawa sering ‘ponteng makan’ akan menyebabkan anda berisiko penyakit antaranya diabetes?

Jadual pemakanan yang tidak teratur berkemungkinan untuk anda mendapat  obesiti, tekanan darah tinggi, dan diabetes jenis 2 tanpa mengira berapa banyak kalori jumlah yang anda makan.

Antara kajian yang dibuat, mengapa masa makan yang tidak teratur mempunyai hubungan dengan obesiti ialah apabila tiba-tiba makan banyak pada waktu petang atau malam, tetapi ‘ponteng makan’ pada waktu pagi dan tengah hari.

 
Banyak proses metabolik dalam badan seperti selera makan, pencernaan, dan metabolisme lemak, kolesterol, dan corak glukosa-ikut yang berulang setiap 24 jam. Makan secara tidak konsisten boleh menjejaskan jadual ‘jam dalaman’ tubuh anda. Gangguan itu mungkin membawa kepada pertambahan berat badan dan risiko kesihatan yang lain.

Jangan Ponteng Makan, BARDOX ada!

nutri bar bardox boleh jadi penggantian sajian anda.

Di dalam dunia yang semakin moden dan pantas, pasti ramai yang kadangkala sukar mahu mengikuti peredaran sehingga  menjadikan rutin makan terganggu, jadual senaman tidak konsisten dan cara hidup yang berdepan dengan tekanan dan stres.  Seterusnya, kadangkala ada yang mengganggu rutin tidur dan mengakibatkan kelesuan.

Oleh itu, BARDOX Nutri Detox Bar menyatukan semua bahan-bahan semula jadi di atas untuk membantu mereka yang sering mahu mengejar masa.  Bar ini juga sesuai untuk pesakit yang mempunyai penyakit tiga serangkai iaitu darah tinggi, kencing manis dan jantung.  20 gram bar ini boleh membantu mengatasi kelesuan, jerawat, kulit kusam, penyakit kebimbangan, sukar tidur, sembelit, masalah pencernaan dan nafas berbau.

BARDOX Nutri Detox Bar ini mempunyai agen yang mudah mengembang dan boleh menyebabkan perut mudah terasa kenyang .  Ia juga mempunyai potensi  untuk menjaga kesihatan gastrousus dengan baik.  Kajian secara klinikal juga membuktikan bar ini boleh mengenyangkan selepas 20 minit pengambilan bersama minuman kegemaran anda setiap pagi.

Di dalam BARDOX NUTRI DETOX BAR ini terkandung :

 • Kacang ginjal putih
 • Pes kurma
 • Inulin
 • Kismis
 • Madu
 • Kranberi
 • Aloe Vera
 • Kranberi kering
 • Bertih beras
 • Bertis beras coklat
 • Mil oat
 • Minyak sayuran
 • Serat epal
 • Bijian Chia

Biarpun di dalam bar ini mengandungi  kurma merah, kranberi dan mil oat namun ia tidak manis.  Malahan, ia selamat diambil oleh pelbagai peringkat usia terutama yang mahu menjaga corak pemakanan yang sihat.  Di dalam bar comel ini juga mengandungi serat yang membantu untuk pelawasan sempurna selain mengenyangkan.

10 Sebab Ponteng Makan Tidak Elok Untuk Kesihatan

Tiga Hidangan Sehari

Kebanyakan kita telah membesar makan 3 hidangan sehari. Tetapi sukar untuk mengabaikan tuntutan yang bercanggah bahawa makan sepanjang hari atau ponteng makanan adalah cara terbaik untuk mencapai berat matlamat atau tahap kesihatan anda. Seperti yang kita lihat, lebih baik melekat dengan tradisi.

Salah satu kelebihan yang diketahui makan 3 kali sehari adalah  kalori yang anda makan tersebar di seluruh hari supaya anda tidak lapar di antara waktu makan. Walau bagaimanapun, jika anda cenderung ponteng  makan, anda kehilangan trek pengambilan kalori anda. Mudah untuk terlebih makan jika anda tidak mengambil notis tentang apa yang dimakan. Makanan yang dimakan membawa lebih banyak perbezaan daripada berapa kerap anda makan dalam sehari. 

 

1. Obesiti dan pengurusan berat badan terganggu

Apa ertinya diet jika sering ponteng makan.  Individu yang mempunyai berat badan berlebihan akan lebih cenderung untuk ponteng makan kerana berpendapat ia dapat menurunkan berat dengan lebih cepat. Seperti yang dinyatakan sebelum ini, jika badan terlalu lama tanpa makanan, ia akan pergi pada mod survival. Apa lapar pada masa tertentu, ia akan makan lebih daripada selalu dan akhirnya akan menyebabkan kenaikan berat badan. 

 2. Penyakit diabetes

Badan yang normal menghasilkan insulin dan mengimbangi paras glukosa dalam aliran darah.  Individu yang mengidap diabetes perlu mengimbangi tahap insulin dan glukosa mereka dengan makan 3 kali sehari pada masa yang diperlukan. Oleh itu, ponteng makan untuk pesakit kencing manis adalah idea yang buruk. Melangkau makanan akan merosakkan irama badan dan boleh menjejaskan tahap glukosa dan insu

lin. Apabila paras glukosa atau insulin turun, seseorang mungkin mengalami strok kencing manis.

3. Pancang dalam gula darah

Sesiapa yang melangkau makan, khususnya sarapan pagi atau makan tengah hari, akan cenderung untuk makan lebih banyak pada hidangan seterusnya. Apabila anda melangkau makan, gula darah anda turun kerana karbohidrat dan kalori cepat dibakar oleh badan untuk menukarkannya kepada gula yang digunakan sebagai bahan api. Kenaikan gula darah sama ada akan membuat anda merasa bertenaga, mengantuk, mengantuk, atau ia boleh menyumbang kepada tekanan darah tinggi.

4. Hipoglycemia

Seperti yang dinyatakan di atas, paras glukosa dan gula yang rendah adalah kesan daripada ponteng makan. Seseorang akan mempunyai tenaga yang rendah, sakit kepala, loya atau mungkin mengalami hipoglycemia, boleh membawa kepada disphoria, sawan, tidak sedarkan diri atau lebih teruk, kerosakan otak atau kematian.

5. Tekanan darah tinggi

Penurunan paras gula darah akan membuat hormon dilepaskan untuk mengimbangi paras glukosa yang rendah. Ini akan menyebabkan peningkatan tekanan darah.

6. Sakit kepala, pening dan loya

Tekanan darah tinggi dan hipoglycemia boleh menyebabkan migrain dan sakit kepala yang teruk. Ponteng makan juga boleh mengakibatkan loya, berpeluh dan dalam beberapa kes, pengsan.

7. Keletihan, kemurungan dan tahap prestasi yang rendah

Jika anda berasa lapar kerana telah melangkau makan, anda mungkin mengalami kemurungan sementara, keletihan dan tenaga yang rendah. Badan anda memerlukan bahan api untuk berfungsi dengan betul.  Jika tubuh anda kehabisan bahan api, ia tidak akan berfungsi dengan betul.

8. Nafas berbau

Apabila seseorang melangkau makan, tindak balas kimia iaitu ketoasidosis mula berlaku. Badan mula memecahkan bahan kimia ini dan bau yang tidak menyenangkan mula membiak. Perut kosong mengurangkan pengeluaran air liur. Kita tahu bahawa air liur membantu dalam mengepam bakteria mulut, jika terdapat kurang pengeluaran air liur, bakteria akan membiak dan akan menyebabkan nafas berbau.

9. Ulser perut, gastrik, reflux asid dan sakit perut

Perut akan terus menghasilkan jus pencernaan walaupun anda melangkau makan. Tidak mempunyai makanan untuk tempoh yang lama akan menyebabkan asid perut, gastrik dan reflux asid. Terlalu banyak asid perut akan menghakis lapisan perut yang boleh membawa kepada ulser yang teruk atau lebih teruk, kanser.

10. Pedih Ulu Hat

Jika anda telah melangkau sarapan pagi dan makan tengah hari, ini pasti akan berlaku kepada anda. Kerana anda begitu lapar sepanjang hari, anda akan makan segala-galanya yang untuk memuaskan kelaparan anda. Perut yang kosong dalam masa yang lama  akan memberi tekanan kepada cincin otot perut dan akan membuat jus perut naik ke tekak dan akan menyebabkan pedih ulu hati.

 

BARDOX Nutri Detox Bar bagus untuk si kaki ponteng makan

BARDOX Nutri Detox Bar bagus untuk si kaki ponteng makan

Tidak mustahil untuk bertemu dengan penyelesaian diet yang tepat, iaitu pengganti sajian yang cukup berkhasiat, enak dan tidak memudaratkan.  BARDOX NUTRI DETOX BAR mempunyai lima kebaikan di dalam satu bar yang enak iaitu detoksifikasi, pengganti sajian, kecantikan, penjagaan kesihatan dan pelansingan.

Mudahnya semua kebaikan tubuh berada dalam satu bar comel seberat 20 gram ini!  BARDOX NUTRI DETOX BAR ini diambil sebagai pengganti sarapan dan boleh diambil dengan minuman kegemaran anda, selepas 20 minit anda akan berasa kenyang dan bertahan antara 7 hingga 12 jam. 

Didatangkan dalam pek kuning dan hitam, mempunyai 7 pek bar seberat 20 gram.  Jenama ini juga pernah dianugerahkan dengan  jenama Asia Pacific Super Health pada tahun 2019 hingga 2020.  

***

Categories:
Health Services
You Might Also Like